Albastru de Belgia
Rasa Albastru de Belgia, sau Blue Belgique, este o rasa de vaci constituita relativ recent. Aceasta rasa este caracterizata prin conformatia extrema a musculaturii, speciala pentru producerea de carne. Acest tip de musculatura se numeste double muscling, sau culard. Aceasta trasatura este prezenta si la alte rase de vaci, insa predomina la rasa pura, Alb-albastra. In cazul acestora, frecventa acestei gene se apropie de suta la suta.
Procesul prin care se ajunge la double muscling
Caracterul double muscling mai sus amintit apare datorita unei mutatii genetice a miostatinei. Aceasta este o proteina care inhiba cresterea celulara. S-a observat in Belgia inca din anul 1807, fiind insa identificata mult mai tarziu. Mutatia acestei rase previne controlul cresterii musculare, permitand astfel dezvoltarea continua a muschilor. Din pacate insa, acest lucru afecteaza negativ alte functii ale corpului, inclusiv reproductia. Efectele mutatiei se prezinta sub forma cresterii musculare cu pana la 20%, comparativ cu alte animale de carne.
Datorita aspectelor negative care pot aparea, aceste vaci au nevoie de o ingrijire mult mai atenta. Primo Cezar s-a specializat in cresterea rasei Albastru de Belgia.
Specialistii firmei ofera animalelor pe care le detin cea mai atenta ingrijire.
Ingrijirea rasei Albastru de Belgia
Dupa cum am mentionat, aceasta rasa prezinta mari probleme de sanatate. Una dintre cele mai grave o reprezinta operatiile cezariene necesare la fatare. Din fericire, specialistii pot realiza aceasta operatiune in conditii minime de stres pentru vaca. Procedurile se realizeaza cu o mortalitate perinatala redusa.
Aşa cum am menţionat, una dintre cele mai grave probleme de bunăstare a rasei Alb-albastre belgiene o reprezintă repetatele operaţii cezariene. În fermele cu rasă pură, operaţia cezariană este efectuată în mod sistematic şi se afirmă chiar că această procedură chirurgicală produce un stres minim atât vacii, cât şi viţelului, atestată prin mortalitate perinatală redusă. In cazul raselor pure, operatiile decezariana se realizeaza in proportie de 80-90%, fara complicatii.